Blogg

Läs mer om oss och våra härliga safter, sylter, mos och mera gjorda på de bästa råvarorna!


Saft

Intressanta fakta om saft

Hur tillverkas saft? 

Vad är saft och hur tillverkar man den? Saft tillverkas genom att koka vatten, socker och frukt (eller bär) där dessa bär eller frukt sedan silas bort från vätskan. Kokt saft har längre hållbarhet än rårörd saft, som inte kokas.

Vad är koncentrerad saft?

Koncentrerad saft är saft som, förutom att den innehåller konserveringsmedel för längre hållbarhet, späds så du betalar för saft - inte vatten!

Finns det konserveringsmedel i saft? Är saft farligt?

“Konserveringsmedel” låter förstås jättekonstigt, och tankarna går direkt till främmande syntetiska ämnen. I BOB saft använder vi natriumbensoat och kaliumsorbat för att förlänga hållbarhetstiden. Natriumbensoat är salt som framställs från bensoesyra, medan kaliumsorbat är neutraliserad sorbinsyra vilken även finns naturligt i många bär och frukter. Natriumbensoat och kaliumsorbat är effektiva mot jäst- och mögelsvampar och vissa bakterier.

I och med de senaste årens fokus på mer naturliga råvaror, vilket vi på BOB genuint uppskattar då våra egna produkter är byggda kring rena råvaror och vi även erbjuder ett ekologiskt sortiment vi är stolta över, har det blivit lite av en vanföreställning att även enklare konserveringsmedel som natriumbensoat och kaliumsorbat exempelvis skulle kunna brytas ned till andra och möjligen cancerogena ämnen.

Faktum är att Livsmedelsverket fastställt att halten av dessa hjälpmedel i saft och sylt är på tok för låga för att orsaka någon som helst hälsorisk - så drick gott utan oro!

Saftens historia

Redan på 1800-talet drack man “lingondricka” som förfriskning på kalas, genom att hälla lingon i en vattenflaska och korka igen. Vanlig saft var även den sällan sötad - socker var fortfarande dyrt, och blev inte en vardagsvara förrän ett århundrade senare. Läs gärna mer om 1800-talets drycker och “husmoderns krusbärssaft” på den härliga bloggen Kurage!

Lite närmare i tiden, visste du att när kvinnor starkt klev ut i arbetslivet under 50- och 60-talet, så minskade hemsaftningen kraftigt - och färdiga alternativ som BOB saft ökade därmed mer och mer i popularitet?

Vem dricker mest saft?

Enligt Livsmedelsverket driver vi Svenskar saft i genomsnitt ett par gånger i veckan, och män samt Svenskar under 30 dricker både läsk och saft lite oftare än kvinnor och äldre gör.

Hur mycket socker finns i saft?

Saft består i genomsnitt av 10% socker och drycker som saft, läsk, och sportdrycker bidrar idag tillsammans till 13% av det totala intaget av socker för vuxna i Sverige.

Självklart uppmuntrar vi på BOB till en ansvarsfull sockerkonsumtion - samt en aktiv livsstil där extra kolhydrater kan vara en energikälla, snarare än en hälsorisk!

Är man lite extra sockermedveten rekommenderar vi våra sockerfria eller “sockerlätta” alternativ, som vår goda lättdryck eller måltidsdrycken BOB Fusion med mer frukt och mindre socker.


Sylt

Gott att veta om Sveriges godaste jordgubbssylt

Vad innehåller jordgubbssylt? Och hur gör man jordgubbssylt?

Jordgubbssylt innehåller i grunden jordgubbar och socker som kokas en viss tid. Modern sylt har ofta både konserveringsmedel och smakförhöjare - på BOB vet vi att vår produkt är gjord på de bästa jordgubbarna, och använder oss enbart av enkla och naturliga medel för att skapa världens bästa möjliga sylt!

BOB Jordgubbssylt har fem ingredienser. Vår jordgubbssylt innehåller, förutom jordgubb och socker, pektin. Det är ett förtjockningsmedel som finns naturligt i bland annat äpplen. Men också citronsyra och kaliumsorbat för ännu längre hållbarhet.

Vad är kaliumsorbat? Det är ett annat ord för vanlig, neutraliserad sorbinsyra - vilken idag kan framställas av människor, men som alltid har funnits naturligt i många frukter och bär.

Är pektin nyttigt?

En laboratoriestudie gjord av The Institute of Food Research har visat att just den typ av pektin som finns i modern sylt innehåller ett molekylärt fragment som hindrar cancertillväxt i alla stadier, och studier på råttor såväl som cellkulturer visar att denna typ av pektin även angriper lungcancer. Läs gärna mer på länkarna nedan:

Science Daily - Pectin Power
Telegraph - Jam Can Cure Cancer
NHS (Storbritanniens vårdorgan) - A Storm in a Jam Jar
Healthline - 8 Questions

Sylt som en matprodukt har också blivit mer, inte mindre, nyttig genom åren. Genom att lägga till socker och pektin behöver sylter idag bara kokas en kvart eller mindre istället för över två timmar, som förr i tiden: ju kortare koktid, desto mindre näringsämnen går försvunna i tillagningen.

Nu är det lite långsökt att säga att sylt kan bota något annat än ett deppigt humör - men visst är det roligt att veta att sylt inte bara är gott, utan även hälsosammare än man kan tro!

 

Är jordgubbar nyttigt?

Jordgubben är ett superbär - otroligt rika vitamin C samt manganese, ett ämne som hjälper din kropp absorbera vitaminer från all mat du äter.

Än intressantare är jordgubbens höga innehåll av antioxidanter och anthocyaniner. Mer än 25 olika anthocyaniner har hittats i den goda jordgubben, där pelargonidin är den dominanta - att äta mat rik i anthocyaniner är associerat till otaliga hälsofördelar, speciellt vad gäller hjärthälsa. Jordgubbar rankar också högt i phenoliska antioxidanter, vilka har antibakteriella såväl som cancerförebyggande egenskaper. Jordgubbar har upp till 10 gånger mer phenoliska antioxidanter än andra frukter!

Vetenskapliga studier med tusentals deltagare har länkat konsumtion av bär med lägre risk för hjärtsjukdom, och en ny fåra av forskning tittar nu även på hur jordgubbar och andra bär kan hjälpa mot moderna metaboliska sjukdomar som diabetes samt vilken effekt konsumtion har på övervikt. 


Kan något så gott verkligen vara så nyttigt? Svaret är ja!

 

Intressanta fakta om jordgubbar
Till och med de gamla Romarna… Vi vet från de Romerska poeterna Ovid och Virgil att jordgubben var en delikatess tidigt i Europas historia. Romarna trodde även att jordgubben var svaret på många av de sjukdomar som ansatte folket - och vi skulle inte säga att de hade fel! Jordgubbar ansågs kunna bota allt från dålig andedräkt till depression och halsont.

Jordgubben är faktiskt inte ett bär, utan en typ av frukt - och dessutom den enda frukten som har sina kärnor på utsidan skalet. Och här ska du få höra något ännu roligare: jordgubbar tillhör familjen Rosaceae. Jordgubben är alltså besläktad med rosen!


Var kommer jordgubbar ifrån?

Fransmännen tog in jordgubben från vildmarken och började kultivera den under 1300-talet. Den Europeiska jordgubben är något mindre än de som kan hittas på den Amerikanska kontinenten. 1624 togs en jordgubbe från Virginia med till Frankrike, och 1712 förde en Fransk marinofficer med sig en annan, större variant från Chile - dessa två gav upphov till de jordgubbar vi älskar idag, och har varit hjärtligt kultiverade sedan dess.