Vanliga frågor & svar - BOB Bara Bär & Frukt

Vanliga frågor & svar - BOB Bara Bär & Frukt

Vad innebär namnet ”Bara Bär & Frukt”?

I alla produkter ingår bär, puré eller koncentrat från bär och frukt. Frukt såsom äpple och bär såsom hallon, jordgubb, blåbär och aronia.

Är BOB Bara Bär & Frukt nyttigare än vanlig sylt?

Målet med produkten har varit att komma lägre i sockerarter än våra tidigare BOB-sylter (Mer Bär Mindre Socker), samt att produktens sockerarter inte ska komma från tillsatt raffinerat socker, som traditionellt sett en sylt ju innehåller. Detta ger på så sätt ett alternativ för dem som inte vill äta traditionell sylt. Dessutom innehåller BOB Bara bär & frukt inget sötningsmedel, vilket många alternativ med lägre andel sockerarter gör.

Varför märker ni ut att öppnad förpackning bara håller i 2‒3 veckor?

Då detta är en känslig produkt, som saknar konserveringsmedel och även den konserverande effekten från socker (i och med den låga mängden sockerarter). Vi rekommenderar därför följande på etiketten:

Förvara öppnad burk i kylskåp (max +8 °C) och konsumera inom 2‒3 veckor. Hållbarheten efter att burken har öppnats är begränsad, då produkten inte innehåller något konserveringsmedel.

Vi uppmanar dock att lukta, titta och smaka på produkten innan du slänger den, samt hanterar den varsamt med en ren sked vid användning. På så hjälps vi åt att minska matsvinnet, då produkten i många fall håller betydligt längre!

Vilka sockerarter innehåller sylten? Är det 100% fruktos i och med att allt socker kommer från frukt och bär?

Nej, sockret i frukt består inte enbart av fruktos. Det finns mer fruktos i vitt socker än i sockret från frukt.

Det specifika sockerartsinnehållet (såsom andelen fruktos och glukos) är inget som vi analyserar. Den sammanlagda andelen sockerarter deklareras på etiketten under ”varav sockerarter”.

 

Tillbaka till produkterna >