Fika till barnkalas - bakat med massa bär!

Är det snart dags att börja planera, baka och göra inköp för det kommande barnkalaset? Det kan vara mycket att tänka på och därför har vi samlat några av våra tips och trix på hur du kan fixa ett riktigt lyckat fika till barnkalaset utan att det innehåller onödigt socker. Vi garanterar dock att du kommer hitta något som passar just ditt barnkalas.

Ett smarrigt fikabord med några olika variationer på kakor, glass och fikabröd är en perfekt start på barnkalaset och kommer att hålla de små kalasdeltagarna mätta och nöjda under hela dagen.

Baka eget fika till barnkalaset

Ett sätt att dra in på sockret är att baka ditt eget fika till barnkalaset, på så sätt får du kontroll över sockervolymerna och du undviker onödiga tillsatser. Det finns en mängd recept på olika typer av fika, bröd, tårtor, glass, pannkakor eller våfflor och beroende på hur matigt kalas du är ute efter så har vi samlat lite olika alternativ till fikabordet så att du hittar något som passar för just ditt kalas.

Ett hett tips är att just börja kalaset med att servera ett lite matigare alternativ så som pannkakor eller våfflor. På så vis står sig barnen lite längre och slipper onödiga sockerdippar under dagen.
Kom även ihåg att baka sitt eget fika inte nödvändigtvis behöver vara komplicerat eller tidskrävande, det är bara dina egna fantasier som sätter gränser och det behöver inte bli helt perfekt.

Kakor & fika till barnkalas

Vill man baka eget fika till barnkalaset är kakor, pannkakor och glass några riktiga favoriter. Kakor är både ett enkelt och populärt alternativ eftersom de är så lätta att servera till många gäster. Det är även väldigt enkelt att göra lite roligare och fantasifulla kakor som tillför det där lilla extra till barnkalaset. Glass och pannkakor är också stående klassiker och det går även här utmärkt att sätta sin egen prägel så att just ditt tema lyser igenom.

För att sätta en nyttigare tvist på just vårt kalasfika har vi på BOB inspirerats av djuren och naturen och proppat våra kakor och övrigt kalasfika med mer bär och frukt som vi vet att både barnen och djuren i skogen kommer att älska.

Björngrotta - kakor med mer bär och mindre socker

Alla vet vi väl att björnar älskar bär? Gör en liten roligare variant på traditionella Hallongrottor. Hallongrottor är kakor gjorda på mördeg och är därför enkla att forma. Blanda ihop ca 5 dl mjöl, 1,5 dl socker, 1 tsk bakpulver, 3 tsk vaniljsocker, 250 g smör. Ett tips är att låta degen vila och svalna lite i kylskåpet för att göra den lättare att forma. Forma sedan mördegen till små runda bollar. För varje kaka behöver du rulla 3 bollar i två olika storlekar.

Gör såhär:

  1. Börja med att rulla den stora bollen (ungefär lika stor som en valnöt). Tryck lätt med tummen i mitten av bollen för att skapa en urgröpning.
  2. Rulla två lite mindre bollar och fäst som öron till björnen
  3. Fyll urgröpningen med BOB Bara bär & frukt Hallon för en härligt bärig smak
  4. För att kakorna ska bli lättare att hantera kan du placera kakorna i större bullformar innan du skjutsar in dem i ugnen.
  5. Kom ihåg att alla björnar är unika, att låta kakorna ta sin egen form gör kakfatet lite roligare.

Bärglass - i stället för att serverera vanlig glass

För djuren i skogen som inte får nog av bäriga kakor är bärglas är ett perfekt alternativ. Bärglass är fylld med nyttigheter och ett perfekt alternativ till vanlig glass. Glassen är dessutom busenkel att tillaga!

För att göra bärglass behöver du en mixer, dina favoritbär (frysta) samt yoghurt. För 10 personer behöver du ca 9 dl frysta bär och häften så mycket yoghurt. Använd gärna en tjockare yoghurt med högre fetthalt. Mixa bären och yoghurten tills det blir en fin och glassig konsistens. Bärglasen blir extra smakrik om du toppar den med lite nötter, honung eller färska bär. Eftersom bären är frysta får du en kall glass direkt och du behöver inte frysa ner bärglasen ytterligare. Tänk dock på att bärglass smälter snabbt, servera den därför gärna när barnen redan sitter vid bordet.

Produktbild på Bobs bara bär och frukt sylt
Produktbild på Bobs bara bär och frukt sylt

Små pannkakor/plättar med blåbär - matigare fika till barnkalaset

Vill du ha ett lite matigare alternativ till kakor är små pannkakor eller plättar perfekt. Till detta behöver du ägg, salt, socker, mjölk, vetemjöl och smör. Servera plättarna med BOB Bara bär och frukt Blåbär/Hallon och toppa med lite färska blåbär och lite frukt. För 10 små hungriga gäster behöver du cirka 5 ägg. 15 dl mjölk, 6 dl vetemjöl och 1,5 tsk salt.

Mer till barnkalaset

Allt du behöver till fiskedammen -BOB

Lekar till barnkalas

Roliga lekar som barnen älskar! Det blir inget riktigt kalas utan en massa roliga lekar…

Läs mer >

Godis och lek till barnkalas med en smarrig pannkakstårta -BOB

Barnkalas - pyssel och tips

Pannkakskalas, piratkalas, rymdkalas eller prinsesskalas? Oavsett om ni har valt att ha ett tema på…

Läs mer >

Tårta med Bobs bara bär och frukt sylt

Gott att äta till barnkalas

Ordna en riktigt kalasig barnkalasmeny! Vi har samlat våra bästa recept på mat och tårta…

Läs mer >

Scroll to Top