Lekar till barnkalas – roliga lekar som barnen älskar

Det blir inget riktigt kalas utan en massa roliga lekar. Här har vi därför samlat våra favoriter på lekar till barnkalaset som passar både mindre och lite större barn- och som både går att leka utomhus och inomhus. Om du har ett speciellt tema på kalaset går det utmärkt att byta ut vissa detaljer så att din röda tråd lyser igenom. Tänk på att det bara är din fantasi som sätter gränser.

Vi hoppas att ni får riktigt skoj!

Fiskedamm - en klassisk lek till barnkalaset

Alla har väl lekt fiskedamm någon gång? En enkel och rolig lek till barnkalas som brukar inkludera en liten söt överraskning på slutet. Fiskedamm är dessutom väldigt enkelt att förbereda och kan byggas av material som du redan har hemma. Med lite kreativitet och fantasi lovar vi att fiskedammen blir riktigt magisk.

Allt du behöver till fiskedammen är:

  1. Tyg.
  2. Pennor, målarfärg, glitter (eller annan valfri dekoration).
  3. Fiskeredskap, exempelvis rundstav och rep.

Tyget sätts upp i en dörröppning eller kan hängas över ett par högre stolar, det viktigaste är att deltagarna inte ser vad som gömmer sig bakom. Dekorera tyget precis så som du vill eller varför inte låta födelsedagsbarnet dekorera tyget.
Fiskeredskapet monterar du enkelt ihop genom att trä en bit rep på en rundstav. Sätt sedan en klämma längs ut på repet som skatten kan fästas i.

Allt du behöver till fiskedammen -BOB

Skatt till fiskedamm

Fiskedamm är såklart inte komplett utan skatten som gömmer sig på havsbotten och här kan du vara hur kreativ du vill. Godis eller andra sötsaker brukar såklart vara en uppskattad fångst men det går lika bra att fylla påsar med egengjorda kakor eller en liten rolig leksak så som pennor och sudd.

Skattjakt - en spännande lek till barnkalaset

Skattjakt är en väldigt spännande lek som dessutom tillåter barnen att lösa problem och tänka kreativt. Svårighetgrad, tema och typ av ledtrådar går enkelt att anpassa utifrån ålder på barnen som deltar på kalaset. Tänk även på att födelsedagsbarnet ska kunna delta och försök därför att hålla gömställen och ledtrådar hemliga när du planerar skattjakten.

Planera skattjakten

Fundera över var du vill att skattjakten ska ta plats. Platsen kan gärna anpassas beroende på vilket tema du väljer eller var barnkalaset äger rum. Planerar du att vara ute i trädgården eller i en park kan det alltid vara bra att ha en extra plan ifall vädret skulle svika.

En skattkarta till barnen -BOB

Ledtrådar till skattjakten

Gör cirka 8 – 10 ledtrådar för skattjakten. Varje ledtråd ska ge barnen idéer om var nästa ledtråd är gömt. Beroende på hur stora barnen är kan svårighetgraden på ledtrådarna variera. Du kan exempelvis använda dig av kluriga rebus, gåtor eller bara skriva en enkel rad som ger indikationer på var nästa ledtråd befinner sig. För riktigt små barn kan illustrationer eller bilder vara ett roligt alternativ.

Göm sedan skatten utifrån vad som står på sista ledtråden. Skatten eller priset brukar ofta innehålla något sött och gott, så som en påse smågodis eller kakor. Det går dock lika bra att fylla en liten fin påse med lite små saker såsom suddgummin, fina pärlor eller en liten skrivbok.

Mer till barnkalaset