Om Bob

BOB älskar Frukt och Bär i alla dess former.

Sedan 40-talet har BOB med sina frukt- och bärprodukter varit en del av många svenskars barndom. Med frukt och bär från naturen utan några onödiga tillsatser och sötningsmedel är BOB för många smaken av sommar. Smaken av att ha hela livet framför sig.

En hundraårig tradition

När köpmannen Frank Olof Jansson startade sin saftfabrik i Kumla 1948 kunde han inte ana vilken succé hans produkter skulle göra.

Det hela började när han, som de flesta andra köpmän, i slutet av 1930-talet tog emot bär och frukt från sina kunder som betalning. Så småningom växte en verksamhet fram och 1948 kunde Frank etablera sig i en nedlagd snickerifabrik. Fabriken byggdes snabbt om och var snart redo för att framställa både saft och sylt. Under det första året producerades 400 ton (att jämföra med dagens produktion på nästan 22 000 ton). Omsättningen var blygsamma 250 000 kronor för företaget som då gick under namnet Corona.

Vid den här tiden hade Frank Olof Jansson i stort sett kontoret i fickan. Bokstavligen. Vid ett tillfälle när han var på väg från Kumla till huvudkontoret i Västerås fick han vända och köra tillbaka. Receptet på saftkokning hade han i all hast stoppat i fickan. Först när han kom tillbaka med receptet kunde produktionen sätta igång.

Det stora genombrottet kom 1952 när enlitersflaskor med apelsinsaft lanserades på den svenska marknaden. I samband med detta lanserades även varumärket BOB®. Genomslaget blev enormt. Över en miljon flaskor såldes redan första året.

Produktbild på Bobs bara bär och frukt sylt
Blandsaft jordgubb från Bob

Sveriges största jordgubbssaft

Idag är jordgubbssaft från BOB Sveriges största saft och totalt säljs 7 miljoner flaskor av denna saft varje år. Orkla Foods Sverige övertog BOB från ICA 1996 och har sedan dess fortsatt utvecklingen av varumärket och dess produkter genom att ständigt utveckla innehåll, smak och förpackning.

Då som nu är BOB ett varumärke som har höga kvalitetskrav på frukt och bär. BOB ägs av Orkla Foods Sverige. Sylt, mos och marmelad tillverkas i Tollarp, medan vår saft samt frukt & bärdryck tillverkas i Kumla.

Läs gärna mer om våra produkter här!

Pannkakstårta med sylt och färska hallon och blåbär -BOB

Nu har vi även recept

Scroll to Top